Przepisy na sałatki

Deser z mascarpone

Składniki:
25 dag sera mascarpone
1 galaretka truskawkowa
1,5 szklanki wody (do rozpuszczenia galaretki)
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
białe winogrona
bita śmietana do dekoracji

Wykonanie:
W garnku zagotować wodę, rozpuścić galaretkę, dokładnie wymieszać, przestudzić. Do letniej galaretki dodać cukier, sok z cytryny i ser mascarpone, bardzo dokładnie wymieszać (ja zmiksowałam) tak, by nie było grudek. Pozostawić do lekkiego stężenia. W tym czasie umyć winogrona, osuszyć, przepołowić i usunąć pestki (ilość winogron zależy od własnego smaku, kilka zostawić do dekoracji). Owoce przełożyć do pucharków i zalać tężejącą galaretką z mascarpone. Deser schłodzić w lodówce. Przed podaniem deser udekorować bitą śmietaną i winogronami.
 
Podpowiedź: Deser można przygotować (oprócz winogron) także z jabłkami, brzoskwiniami i bananami. Owoce można użyć każde z osobna lub łączyć wg własnego smaku i gustu.

Przepis ze strony http://www.salatkowo.pl